John Bogle – ένα όνομα που έγινε συνώνυμο με την επενδυτική δημοκρατία και την οικονομική διαφάνεια. Ο John Clifton Bogle, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε το 1929 στο Montclair του Νιου Τζέρσεϊ, σε μια οικογένεια που μέχρι την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης ζούσε άνετα, χάρη στην επιτυχημένη επιχείρηση εισαγωγής και επίπλωσης που διατηρούσε ο παππούς του. Ωστόσο, η οικονομική κρίση του 1929 κατέστρεψε την περιουσία της οικογένειας Bogle, οδηγώντας τους σε δύσκολες μέρες και αναγκάζοντας τον νεαρό John να γνωρίσει από νωρίς την αξία της σκληρής δουλειάς και της αυτοπειθαρχίας.
Ο Bogle διέπρεψε στο σχολείο και κατάφερε να εισαχθεί στο Princeton University, όπου σπούδασε οικονομικά. Η πτυχιακή του εργασία, που επικεντρωνόταν στα αμοιβαία κεφάλαια, έθεσε τις βάσεις για όλη του την καριέρα – ήδη από τότε, οραματίστηκε μια επενδυτική αγορά πιο δίκαιη, προσιτή και διαφανή για τον απλό επενδυτή. Μετά την αποφοίτησή του, προσελήφθη στην Wellington Management Company, ανεβαίνοντας γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας.
Το 1974, μετά από μια διαφωνία για τη στρατηγική της εταιρείας, ο Bogle απολύθηκε από την Wellington. Αυτό όμως στάθηκε η αφορμή για να γεννηθεί η πιο επαναστατική ιδέα στην ιστορία της επενδυτικής βιομηχανίας: η ίδρυση της Vanguard Group. Ο Bogle οραματίστηκε έναν οργανισμό που θα ανήκε στους μετόχους των αμοιβαίων κεφαλαίων και όχι σε εξωτερικούς μετόχους ή ιδιοκτήτες. Έτσι γεννήθηκε η Vanguard, που λειτούργησε με μοναδικό σκοπό να επιστρέφει όσο το δυνατόν περισσότερη αξία στους επενδυτές της.

Η επανάσταση ήρθε το 1976, όταν ο Bogle δημιούργησε το πρώτο δείκτη-αμοιβαίο κεφάλαιο για τους απλούς επενδυτές: το Vanguard 500 Index Fund. Αντιμέτωπος με τη χλεύη και την κριτική της Wall Street, ο Bogle έμεινε πιστός στην αρχή του: «Μην προσπαθείς να κερδίσεις την αγορά – αγόρασε την αγορά». Η ιδέα των παθητικών επενδύσεων με χαμηλά κόστη άλλαξε ριζικά το επενδυτικό τοπίο. Σήμερα, τα index funds και τα ETFs που εμπνεύστηκε αποτελούν κορυφαία εργαλεία για εκατομμύρια μικροεπενδυτές σε όλο τον κόσμο.
Παρά την τεράστια επιτυχία της Vanguard – που σήμερα διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια δολάρια – ο ίδιος ο Bogle δεν έγινε ποτέ δισεκατομμυριούχος. Έμεινε πιστός στις αρχές του περί λιτής ζωής, ακεραιότητας και υπηρέτησης του επενδυτή. Ο Bogle συνήθιζε να λέει ότι αν είχε μετατρέψει την Vanguard σε κερδοσκοπική επιχείρηση, θα είχε προσωπική περιουσία αντίστοιχη με εκείνη του Bill Gates. Αντίθετα, προτίμησε να χαρίσει στους επενδυτές το μεγαλύτερο κομμάτι της αξίας που δημιούργησε.
Η οικονομική του κατάσταση, μέχρι τον θάνατό του το 2019 σε ηλικία 89 ετών, ήταν αξιοπρεπής αλλά ποτέ υπερβολική. Ο ίδιος ζούσε σε ένα απλό σπίτι στην Πενσιλβάνια και οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητό του. Ο John Bogle πίστευε ότι η επιτυχία μετριέται όχι από τον πλούτο αλλά από το πόσο βοηθάς τους άλλους να πετύχουν τους στόχους τους. Ο αλτρουισμός αυτός τον έκανε αγαπητό σε επενδυτές και οικονομολόγους παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλούσαν «Saint Jack» – ο άγιος της Wall Street.

Ο Bogle άφησε πίσω του όχι μόνο μια εταιρεία-κολοσσό αλλά και μια φιλοσοφία που επηρέασε γενιές επενδυτών: Χαμηλό κόστος, μακροπρόθεσμη στρατηγική, αυτοπειθαρχία και εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς. Τα βιβλία του, όπως το Common Sense on Mutual Funds και το The Little Book of Common Sense Investing, παραμένουν κλασικά αναγνώσματα για όσους θέλουν να καταλάβουν τον κόσμο των επενδύσεων χωρίς περιττές θεωρίες και κόλπα.
Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι που επενδύουν μέσω δεικτο-αμοιβαίων κεφαλαίων, απολαμβάνουν το «δώρο» του Bogle: περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους και λιγότερα στους μεσάζοντες. Αυτός ήταν ο σκοπός του από την αρχή και ο λόγος που η κληρονομιά του είναι πιο ζωντανή από ποτέ.
Ο John Bogle απέδειξε ότι η ακεραιότητα και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρξουν – και ότι μερικές φορές, ένας άνθρωπος είναι αρκετός για να κάνει την οικονομία λίγο πιο δίκαιη.