Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή – κρατικά δάνεια που δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς την μεσολάβηση τραπεζών θα αναρτηθούν εντός των επόμενων ημερών τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν οι 700.000 περίπου επιχειρήσεις και επαγγελματίες που το έλαβαν.
Με βάση τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, για κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα και από μέρα σε μέρα αναμένεται να «ανέβουν» στο Taxisnet τα συνολικά ποσά που έλαβε η κάθε επιχείρηση καθώς και τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στην εφορία.
Πώς θα γίνουν οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή?
Η εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, θα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
- Εφάπαξ έως την 31η Ιουλίου 2022. Όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν και μία επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού.
- Σε 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Στη περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου 2022 και οι επόμενες την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα που ακολουθεί. Όσοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά θα είναι κουρεμένα από 25% έως 50%.
Θα πάρει παράταση η αποπληρωμή για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή?
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης, ίσως και για ένα μήνα ακόμα, της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, λόγω καθυστέρησης στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έχετε οφειλές? Μάθετε τα πάντα για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών
Πως υπολογίζεται το ποσό που πρέπει να επιστραφεί?
- Για επιχειρήσεις με κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση εσόδων ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.
- Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.
- Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις
- Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτό προκύπτει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.
- Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Ποια είναι η διαδικασία επανεξέτασης αιτήσεων?
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προβλέπεται διαδικασία επανεξέτασης των αιτήσεων χορήγησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή οι οποίες αρχικά απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με την ΚΥΑ η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν, καθώς και με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ.
Ακολουθεί φορολογικός έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία και ενημερώνεται η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματά ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης.
Εφόσον προκύψει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, τότε αυτό αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση η οποία προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων.
Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό, ενώ η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.