επιδοτήσεις έως 10.000 ευρώ

Επιδότηση πρώτης κατοικίας: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα;

Η επιδότηση πρώτης κατοικίας, είναι το νέο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Η πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ανοίξει τέλη Ιουλίου.

Ευάλωτα νοικοκυριά:

Είναι όσα έχουν οφειλές σε τράπεζες ή funds με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.

Ισχύς επιδότησης:

15 μήνες

Ποσά επιδότησης:

Διαμορφώνονται από τα 70 έως τα 210 ευρώ – ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη “επιδότηση πρώτης κατοικίας”;

  • Προϋπόθεση είναι όσα νοικοκυριά κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση να έχουν πιστοποιηθεί ότι είναι ευάλωτα, δηλαδή ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ως ευάλωτα, έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 265 νοικοκυριά σε σύνολο 4.003 που είχαν ξεκινήσει την υποβολή αίτησης.
  • Προϋπόθεση είναι επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.
epidotisi protis katoikias

Το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά 12. Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πτώχευσης. Έτσι, εάν η αξία της κύριας κατοικίας είναι 100.000 ευρώ, η δόση θα είναι 290 ευρώ τον μήνα (100.000 x 3,5% / 12 μήνες).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών – Δεύτερη Ευκαιρία

*Η πιστοποίηση ενός νοικοκυριού ως «ευάλωτου» παρέχεται επίσης μέσω πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους από το 2021 και παραμένει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων. Έτσι, όσοι θέλουν να ενταχθούν μπορούν από τώρα να κάνουν αίτηση ώστε να λάβουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό και να προλάβουν την προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση.

Για να μάθετε περισσότερα επικοινωνήστε άμεσα με την F-Exelixis πατώντας εδώ.

Κοινοποιηστε