ακρίβεια

Ακρίβεια: Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Στα ύψη παραμένει η ακρίβεια, οι τιμές των τροφίμων και αναψυκτικών αυξήθηκαν 9% με αιχμή το λάδι (αύξηση 31,4% στα έλαια και λίπη), τα φρούτα και λαχανικά – Βουτιά 53,2% στις τιμές του φυσικού αερίου και 9,3% των καυσίμων-λιπαντικών – Οριακή αύξηση στην τιμή του ρεύματος

Στο 3% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο από 3,4% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 3% από 3,8% τον Οκτώβριο.

ακρίβεια

Η ακρίβεια στα ύψη στα τρόφιμα

Για έναν ακόμη μήνα, οι τιμές των τροφίμων επιβάρυναν πολύ τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των τροφίμων και αναψυκτικών αυξήθηκαν 9% σε ετήσια βάση. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του ελαιόλαδου (31,4% για την κατηγορία ελαίων-λιπών), των φρούτων (12%), των λαχανικών (10,8%), της κατηγορίας ζάχαρη-τσίκλες-γλυκά-παγωτά( 7,6%) και στην κατηγορία λοιπά τρόφιμα (7%). 

Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν και στα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν 5,1%, τα είδη ένδυσης -υπόδησης 6,4% και οι ιατρικές υπηρεσίες 5,3%.

Μειώσεις στις τιμές φυσικού αερίου και καυσίμων

Από την άλλη πλευρά, μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στην τιμή του φυσικού αερίου (-53,2%) και των καυσίμων – λιπαντικών (-9,3%), ενώ η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε οριακά σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο (0,7%). 

▶️Διαβάστε επίσης: Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα

Μειώσεις καταγράφηκαν και στις τιμές των ξενοδοχείων (-3%) καθώς και στις τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών (-3%)

Μείωση τιμών 0,4% σε μηνιαία βάση

Σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Οκτώβριο), ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε 0,4%. Οι τιμές των καυσίμων – λιπαντικών μειώθηκαν 2%, του πετρελαίου θέρμανσης 3%,των αυγών 2,7%, των φρούτων 5%, των λαχανικών 6,1%. 

Μειώσεις σημείωσαν επίσης οι τιμές των ειδών ένδυσης – υπόδησης (1,8%) και των ξενοδοχείων (15%). Από την άλλη πλευρά, η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε 9,9%, των κατεψυγμένων λαχανικών 5%, των ψαριών 4% και του χοιρινού 1,3%. 

*πηγή: imerisia.gr

Κοινοποιηστε