επιδοτήσεις έως 10.000 ευρώ

Στήριξη Νοικοκυριών – Επιδόματα, voucher και “pass”

Πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών σε δύο δόσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, δίνοντας βαρύτητα στην οικονομική ελάφρυνση έναντι στην ακρίβεια που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Γίνεται καθημερινός έλεγχος για την πορεία τόσο των εσόδων, όσο και των δαπανών ώστε τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιήσει το ακριβές δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να αξιοποιήσει και μετέπειτα να καταλήξει στο τελικό πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών, το οποίο θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Επιδότηση και για την αγορά τροφίμων

Προτεραιότητα δίνεται στα μέτρα για τον περιορισμού του κόστους που θα πρέπει να σηκώσουν τα νοικοκυριά για την ενέργεια. Οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο, αυξάνονται διαρκώς χωρίς φρένο. Το σχέδιο δεν αλλάζει πολύ από όσα έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση στο παρελθόν, καθώς θα συνεχιστεί η επιδότηση των τιμολογίων ενέργειας, ενώ εξετάζεται ένας αντίστοιχος μηχανισμός για τα τιμολόγια του φυσικού αερίου.

Αυξήσεις αναμένονται και στα τρόφιμα, καθώς η αγορά προβλέπει σε αύξηση τιμών το ερχόμενο διάστημα. Δεδομένων αυτών η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για την στήριξη νοικωκυρίων που ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο πληθωρισμό. Πιθανή η επανάληψη της επιταγής ακρίβειας, ανίστοιχη με εκείνη που δόθηκε το περσινό Πάσχα, αλλά διευρύνοντας τα κριτήρια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Οι Δικαιούχοι θα ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άτομα με αναπηρία, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, με τη λίστα των δικαιούχων να διευρύνεται ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Στο πρώτο πακέτο για την στήριξη νοικοικυριών αναμένουμε:

 • Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το Fuel Pass 3. Η τιμή της βενζίνης θα κρίνει την επανάληψη για τρίτη φορά του επιδόματος, το οποίος τις προηγούμενες δύο φορές οι καταναλωτές επέλεξαν να το πάρουν κυρίως με τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό τους και όχι με άυλη κάρτα στο τηλέφωνο τους.
 • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί voucher για την αγορά τροφίμων, αντίστοιχο με εκείνο της επιδότησης καυσίμων, προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων. Είναι υπο συζήτηση το μέτρο να διατηρηθεί ως επιταγή ακρίβειας, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν να εισπράξουν το πόσο σε ρευστό.
 • Τα δημοσιονομικά περιθώρια θα καθορίσουν τις δυνατότητες να δοθεί και η επιταγή ακρίβειας ανεξάρτητα με τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το voucher για την αγορά τροφίμων.
στήριξη νοικοκυριών

Δικαιούχοι του επιδόματος το Πάσχα ήταν:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

 • Συνέχιση της πολιτικής επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά τιμολόγια λιανικής που ανακοινώνουν οι πάροχοι
 • Ανοιχτό παραμένει και το περιθώριο παρεμβάσεων στο επίδομα θέρμανσης καθώς στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και ταυτόχρονα παρακολουθούν την πορεία των τιμών στην αγορά.
 • Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου στη λογική των επιδοτήσεων που δίνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Τι εξετάζεται για το 2023 για την στήριξη νοικοκυριών

 • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς το βάρος το σηκώνουν ακόμα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι
 • Παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος, χωρίς ωστόσο αυτή την στιγμή να υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση του.
 • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό
 • Εξετάζονται τα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές, με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%
 • Αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%
 • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ
 • Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για την επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια ή η επιδότηση των δόσεων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν»

Για να μάθετε περισσότερα επικοινωνήστε άμεσα με την F-Exelixis πατώντας εδώ.

*πηγή capital.gr

Κοινοποιηστε