Στήριξη Δανειοληπτών

Στήριξη Δανειοληπτών: Ανακοίνωση από τις τράπεζες

Το βασικό θέμα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος αποτέλεσε το σχέδιο για την στήριξη δανειοληπτών έναντι της αύξησης του επιτοκίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των τραπεζών παρουσίασαν το πρόγραμμα στήριξης για το οποίο έλαβαν το πράσινο φως από το SSM και πλέον αναμένεται η εξειδίκευση και η επίσημη ανακοίνωσή τους. Για την άνοδο των επιτοκίων στις καταθέσεις αλλά και τη σταδιακή μείωση των τραπεζικών προμηθειών και χρεώσεων θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο των τραπεζών για την στήριξη δανειοληπτών

Όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το MR, η πρόταση προβλέπει την επιδότηση κατά 50% της αυξημένης δόσης του δανείου τους  αναδρομικά από τον περασμένο Ιούλιο έως και τα τέλη του 2023. Η επιδότηση θα γίνει μέσω ενός κοινού ταμείου με την μορφή κουμπαρά, που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στον οποίο θα συνεισφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με στόχο την κάλυψη όσων νοικοκυριών πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που προβλέπει ο νόμος προκειμένου κάποιος να χαρακτηριστεί ευάλωτος. Αφορά περί τους 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν εισόδημα από 7.000 – 21.000 ευρώ ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη και έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Στήριξη Δανειοληπτών

Η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση των ενήμερων δανειοληπτών, δηλαδή όσων δεν έχουν καθυστερήσει την δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, είτε τα δάνεια οφείλονται στις τράπεζες – συστημικές και μη – είτε οφείλονται στα funds.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Υπερχρεωμένα Nοικοκυριά: Διαγραφή οφειλών στην Εφορία – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο μηχανισμός για την έναρξη καταβολής της επιδότησης θα «πατήσει» στην πλατφόρμα του προγράμματος Γέφυρα, που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει για αυτό τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην Τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση την δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Άρα θα πρόκειται για επιδότηση με την μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με την μορφή ενός κουμπαρά, μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Ποιο θα είναι το κονδύλι της επιδότησης για την στήριξη δανειοληπτών;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι τράπεζες θα διαμορφωθεί κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο αριθμός των δανειοληπτών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει την αρχική πρόβλεψη που έκανε λόγο για έως 30.000 δανειολήπτες, με την προοπτική να αυξηθεί κοντά στις 32.000 εφόσον στο σχήμα της επιδότησης ενταχθούν και οφειλέτες, τα δάνεια των οποίων έχουν τιτλοποιηθεί.

Κοινοποιηστε