Ρύθμιση οφειλών

Πέταξε η επιστροφή φόρου για πάνω από 10.000 οφειλέτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 44.217 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998, οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ – Οι υπόλοιποι θα ενημερωθούν εντός της εβδομάδας για τους συμψηφισμούς που προγραμματίζονται από τη φορολογική διοίκηση.

Mε οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμψηφιστεί τις επόμενες ημέρες η επιστροφή φόρου που δικαιούνται περισσότεροι από 10.000 φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να τους αποστείλει αυτή την εβδομάδα email με τα οποία θα τους ενημερώνει για τον συμψηφισμό που θα πραγματοποιηθεί με την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, καθώς έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση που έχει πραγματοποιηθεί στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, σχεδόν τρεις στους τέσσερις με πιστωτικό εκκαθαριστικό έλαβαν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, κατά τις τρεις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου έως σήμερα.

επιστροφή φόρου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία αναφορικα με την επιστροφή φόρου;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 44.217 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998, οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι θα ενημερωθούν εντός της εβδομάδας για τους συμψηφισμούς που προγραμματίζονται από τη φορολογική διοίκηση.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προχώρησε στον καθορισμό της διαδικασίας διαχείρισης των απαιτήσεων κατά της Φορολογικής Διοίκησης, που προκύπτουν κατά περίπτωση, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης καθώς και του τρόπου πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων προσώπων της απαίτησης.

Οι συμψηφισμοί φορολογικών οφειλών και φορολογικών απαιτήσεων των φορολογουμένων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και στις περισσότερες περιπτώσεις ουσιώδεις, καθώς διευκολύνουν αμφότερους, δηλαδή την εφορία και τους φορολογουμένους, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου κυρίως από τους κακοπληρωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρένο στους πλειστηριασμούς για μικρά ακίνητα λόγω εκλογών

Οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ, ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν λήξει, όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο, αυτό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Στις περιπτώσεις οφειλών φορολογουμένου για τις οποίες έχουν επιβληθεί κατασχέσεις εις χείρας τρίτου (π.χ. τράπεζες), επιστρέφονται ποσά που έχουν αποδοθεί στην ΑΑΔΕ από τους τρίτους για τις κατασχέσεις αυτές, χωρίς συμψηφισμό με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φορολογουμένου, εφόσον κατά τον χρόνο της απόδοσης η οφειλή για την οποία επιβλήθηκαν οι κατασχέσεις έχει αποσβεστεί.

Φτάνουν τα ραβασάκια στους οφειλέτες

Μέσα στην εβδομάδα θα αποσταλούν και τα «ραβασάκια» στους περίπου 200.000 οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 72 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταστεί εφικτή επανένταξη, είναι οι εξής:

  • πρώτον η υποβολή αίτησης στις πλατφόρμες να γίνει έως το τέλος Ιουλίου, και
  • δεύτερον ο φορολογούμενος να καταβάλλει δύο μηνιαίες δόσεις, την τρέχουσα και άλλη μία.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές, θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να τις εντάξουν στη πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων.

Ακόμη, όσοι είχαν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων και την έχασαν έχουν τη δυνατότητα εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων να εντάξουν εκ νέου τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος είναι αντιμέτωπος με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις.

*πηγή: imerisia.gr

Κοινοποιηστε