ΕΣΠΑ 2021

ΕΣΠΑ 2021-2027 | ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Πότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027?

Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, αλλά οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τέλος 2022 ή αρχές 2023, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων του υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος σε συνέντευξή του στο powergame.gr.

Σε ποιο στάδιο είναι οι εγκρίσεις των προγραμμάτων?

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εγκρίσεων των προγραμμάτων, ο κ. Σκάλκος αναφέρει τα εξής:

  • “Έχει ήδη εγκριθεί το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας», ανάμεσα στα πρώτα 10 ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Ακολούθησε μια ημέρα μετά το πρόγραμμα για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ)», που αφορά στις περιοχές που θα απεξαρτηθούν σταδιακά από τον λιγνίτη.
  • Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε το πρόγραμμα της «Πολιτικής Προστασίας» ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και αυτό για πρώτη φορά και έχει μεγάλη σημασία. Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη θωράκιση του συστήματος πυρόσβεσης και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αφορά κυρίως σε δράσεις πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο πεδίο και δεν αφορά στην αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών που αποτελεί αντικείμενο άλλων προγραμμάτων.
  • Ακολούθησε το πρόγραμμα του «Ανθρώπινου Δυναμικού & Κοινωνικής Συνοχής», ύψους 4,16 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και περιλαμβάνει ολοκληρωμένες δράσεις για την απασχόληση -όπου το βάρος δίνεται στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης- την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως της μακροχρόνιας ανεργίας και την κοινωνική ένταξη. Υπάρχουν επίσης νέες δράσεις κοινωνικής προστασίας, όπου στη νέα προγραμματική περίοδο έμφαση δίνεται στο παιδί όπως φαίνεται και από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «European Child Guarantee» την οποία εξαρχής η χώρα μας έχει αγκαλιάσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ POS ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ?

  • Την περασμένη εβδομάδα λάβαμε την έγκριση του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», που αφορά κυρίως ψηφιακές υποδομές, όπως οπτικές ίνες, έξυπνες πόλεις, υποδομές πληροφορικής στο δημόσιο κ.λπ. Πρόκειται για δράσεις που θα βοηθούν εμμέσως τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι άμεσες δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».
  • Επίσης υποβάλλαμε, αλλά δεν λάβαμε ακόμη έγκριση από τις κοινοτικές αρχές για τα προγράμματα των «Μεταφορών» και του «Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής». Εδώ προωθούνται δράσεις ευαίσθητες για το περιβάλλον, όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων, υδατικών πόρων κ.ά. Επίσης προωθούνται νέες καινοτομίες πολιτικές διαχείρισης του περιβάλλοντος, ακόμη και θεσμικές αλλαγές. Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνον επιδοτήσεις και έργα, αλλά φέρει και αυτό μια μεταρρυθμιστική διάσταση.
  • Με το «Περιβάλλον» ολοκληρώνονται οι εγκρίσεις των τομεακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ.
ΕΣΠΑ 2021

Μένει το πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας, το οποίο το θεωρούμε τεχνικό θέμα και δε νομίζω ότι θα μας απασχολήσει. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν τα 13 περιφερειακά προγράμματα για τα οποία η χώρα έχει ήδη υποβάλλει αρχικά σχέδια και τώρα είμαστε σε διαπραγμάτευση για το χρόνο υποβολής των τελικών κειμένων τους. Στόχος μας είναι μέσα στο καλοκαίρι ή μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη να έχουν εγκριθεί και τα 13 προγράμματα.”

Πότε ακριβώς αναμένονται τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027?

Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας» και θα είναι έτοιμοι τον Οκτώβριο να βγουν οι πρώτες προσκλήσεις.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από τα προγράμματα?

Ο κ. Σκάλκος εξηγεί πως τα χρήματα δεν θα διατεθούν άμεσα. Με δεδομένο ότι κάθε πρόσκληση πρέπει να παραμείνει ένα μήνα τουλάχιστον στον αέρα, προκειμένου να προετοιμασθούν καλύτερα οι δικαιούχοι, και έχοντας κατά νου ότι σε μια πρόσκληση πρέπει να γίνει η αξιολόγηση των έργων για να προκριθούν τα καλύτερα για χρηματοδότηση, σημαίνει ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις, θα γίνουν είτε στο τέλος του έτους ή τις αρχές του 2023. Μια ασφαλής επομένως εκτίμηση της εκκίνησης του προγράμματος με συμβασιοποίηση νέων έργων του ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι στις αρχές του επόμενου έτους ώστε να ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις με βάση τους σχετικούς κανονισμούς.

Ποιες προσκλήσεις θα βγουν πρώτες?

Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο, αν και αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, προσανατολίζονται στην δημοσιοποίηση δύο προσκλήσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», που αφορούν στην διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε ευρωπαϊκή οικονομία στο επίπεδο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ειδικά σε ότι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των ΜμΕ. Οι δύο προσκλήσεις θα έχουν αθροιστικά προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ θα έχουν να κάνουν με αυτές τις δύο στοχεύσεις. Προφανώς δεν θα περιληφθούν αποκλειστικά «πράσινες» και «ψηφιακές» παρεμβάσεις. Θα συμπεριληφθούν και αυτό που ανέφεραν στο παρελθόν ως «Γενικής Επιχειρηματικότητας» παρεμβάσεις. Θα μπορεί δηλαδή ένας επιχειρηματίας για παράδειγμα να καλύψει και άλλες «κλασσικές» δαπάνες – π.χ. συμβατικό ξενοδοχειακό εξοπλισμό κρεβάτια, τραπέζια, καρέκλες κ.λπ.- αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι τέτοιου είδους δαπάνες θα είναι συνοδευτικές του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, και όχι το κύριο μέρος του σχεδίου.

Πηγή: www.powergame.gr

Κοινοποιηστε