Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένονται τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ και Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ, από τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 56.000 επιχειρήσεις με 1 δις ευρώ.
Πότε θα ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα?
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, η δράση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθεί έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δράση για την Πράσινη Μετάβαση των επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι τα κριτήρια των προγραμμάτων?
Τα προγράμματα δεν θα αφορούν συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων. Έχουν τεθεί όρια βάση των Ετησίων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ).
Συγκεκριμένα, τα όρια έχουν ως εξής:
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ – από 3 ΕΜΕ
- Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ – από 2 ΕΜΕ
Αρχικά, η προδημοσίευση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ όριζε ως όριο τις 5 μονάδες, αλλά έπειτα από διαπραγματεύσεις, ο αριθμός μειώθηκε τις 3.
Ποια θα είναι η διάρκεια των κύκλων των προγραμμάτων?
Ο κύκλος κάθε πρόσκλησης, παρόλο που δεν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, θα έχει διάρκεια περίπου 3 χρόνια. Στόχος δηλαδή είναι η απορρόφηση των πόρων του 1 δισ. ευρώ περίπου μέσα σε τρία χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα: «Πράσινα Ταξί»
Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση στα νέα προγράμματα?
Σημειώνεται ότι η κάθε πρόσκληση δεν θα έχει προθεσμία υποβολής, αλλά κάθε αίτηση που θα έρχεται θα ικανοποιείται με σειρά προτεραιότητας (First in, First out).
Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η υπαγωγή των επιχειρήσεων στις δύο δράσεις θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας και όχι μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, όπως ίσχυε παλαιότερα. Πλέον, την ένταξή τους στις δράσεις θα διασφαλίζουν πρώτα οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν προηγηθεί και η σειρά προτεραιότητας θα τηρείται «μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός».
Τι θα γίνει με τα Franchise?
Στη δέσμη δράσεων για την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις franchise γιατί πρόκειται για συνδεδεμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, ενώ δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Σημειώνει όμως πως προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα σε συνεννόηση με τη Κομισιον.
Σύστημα ΟΠΣΚΕ
Σημαντικό βήμα πριν την έναρξη των 2 προγραμμάτων είναι να μπει σε λειτουργία το νέο σύστημα ΟΠΣΚΕ το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του ΠΣΚΕ.
Σε αυτό, θα πρέπει να μπουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις – αλλά και οι σύμβουλοι των επιχειρήσεων – και να δημιουργήσουν ένα προφίλ με το οποίο θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις.
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα για το ΕΣΠΑ? Μπείτε στη κοινότητά μας στο Viber!