Επιδότηση Πρώτης Κατοικίας

Επιδότηση Πρώτης Κατοικίας 2022: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στεγαστικό πρόγραμμα για Επιδότηση Πρώτης Κατοικίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με έμφαση στα νέα ζευγάρια, πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τι αφορά η επιδότηση?

Η επιδότηση πρώτης Κατοικίας αφορά το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας έως ότου λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Μέσω αυτού, το κράτος θα παρέχει επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ – ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– της δόσης του δανείου τους που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα της επιδότησης πρώτης Κατοικίας?

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 13 Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Οικονομικών, και θα επιτρέπει στα ευάλωτα νοικοκυριά να εγγραφούν προκειμένου να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

Πόσο καιρό θα κρατήσει η επιδότηση?

Η επιδότηση θα ισχύει για 15 μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα?

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι όσα νοικοκυριά κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση να έχουν πιστοποιηθεί ότι είναι ευάλωτα, δηλαδή ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επιδότηση πρώτης Κατοικίας έχει ονομαστεί ενδιάμεσο καθώς αποτελεί προθάλαμο για την ένταξη αυτών των νοικοκυριών στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όταν αυτός θα λειτουργήσει, δηλαδή περί τα τέλη του 2023.

Η πιστοποίηση παρέχεται επίσης μέσω πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους από το 2021 και παραμένει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων. Έτσι όσοι θέλουν να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, μπορούν από τώρα να κάνουν αίτηση ώστε να λάβουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό και να προλάβουν την προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Όσοι δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, στο βαθμό που δεν θα υπόκεινται πλέον σε κανένα προστατευτικό πλαίσιο.

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης δια 12. Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πτώχευσης. Έτσι εάν η αξία της κύριας κατοικίας είναι 100.000 ευρώ, η δόση θα είναι 290 ευρώ το μήνα (100.000 x 3,5% / 12 μήνες).

Προϋπόθεση είναι επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ  να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Κοινοποιηστε