επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα – Δικαιούχοι – Ποσά

Εν αναμονή για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα βρίσκεται η Ελλάδα για το 2022. Τα νοικοκυριά θα πάρουν επιδότηση αλλαγής του θερμοσίφωνα ρεύματος με ηλιακό.

ηλιακοί θερμοσίφωνες

Το μοτίβο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα ακολουθεί και το πολύ-αναμενόμενο πρόγραμμα. Θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και η αγορά και τοποθέτηση ηλιακών.

Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα;

Ακούγεται ότι θα είναι τα ίδια κριτήρια όπως και με το πρόγραμμα ανακυκλώνω συσκευή. Όποτε ακολουθώντας την ίδια λογική, υποθετικά:

  • Στην 1η εισοδηματική κατηγορία που θα λάβουν 50% επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα πρέπει να είναι κάτω των 5.000 ευρώ.
  • Στην 2η εισοδηματική κατηγορία που θα λάβουν 45% επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα πρέπει να είναι από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
  • Στην 3η εισοδηματική κατηγορία που θα λάβουν 35% επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα πρέπει να είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
  • Στην 4η εισοδηματική κατηγορία που θα λάβουν 30% επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα πρέπει να είναι άνω των 20000 ευρώ.

Πότε αρχίζει η επιδότηση;

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει σχετικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το νέο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Repower EU και είναι θέμα χρόνου πλέον η έναρξη του νέου προγράμματος εφόσον έχει παρθεί η ευρωπαϊκή έγκριση του Ecofin. Επόμενο βήμα είναι πλέον η επίσημη έναρξη του προγράμματος και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις.

Ακολουθώντας το όλο κύμα ακρίβειας, είναι ακριβή και η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα με το κόστος να κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ. Αυτό το κόστος αναμένεται να “διώξει” η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2022 όπου αναμένεται και επίσημα να ανακοινωθεί. Εκτιμάται ότι μόνο 3,5 εκατ. κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας που θα φθάσει το 20% σε κάθε νοικοκυριό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Επιδότηση ανέργων έως 14.800€ – Έναρξη Νέας Επιχείρησης

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι τι νέο πρόγραμμα θα έχει μεγάλη ανταπόκριση, δεδομένου ότι η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος μιας κατοικίας, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1700 χιλιόγραμμα το έτος.

Τέλος, με την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα θα μπορούσαν να επιτευχθούν τόσο οι οικονομικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας ενός νοικοκυριού, όσο και οι «πράσινοι» στόχοι για το περιβάλλον.

Κοινοποιηστε