Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα

Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις?

Η νέα Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα που αφορά την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, προβλέπεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου, εκτός απροόπτου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες έως και την Πέμπτη 23 Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσει περίοδος ενστάσεων έως 30 Μαρτίου. Προβλέπεται πως οι αγορές των θερμοσιφώνων θα πρέπει να έχουν γίνει έως και 27 Ιουλίου, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται έως το τέλος του 2023.

Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα

Ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος Επιδότησης Ηλιακού Θερμοσίφωνα?

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Market Pass: Γιατί μένουν εκτός οι φιλοξενούμενοι;

Ποιο θα είναι το ύψος της Επιδότησης Ηλιακού Θερμοσίφωνα?

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί το 35% του κόστους με ανώτατο όριο τα 770 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για αγορές θερμοσιφώνων αξίας 1.800 ευρώ και άνω). 

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι?

Η επιλογή των δικαιούχων για την Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και σειρά προτεραιότητας. Στη περίπτωση που θα υπάρξει ισοβαθμία, η επιλογή θα γίνει βάση του χρόνου υποβολής της αίτησης.

Ειδικότερα τα κοινωνικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • ΑΜΕΑ 31%,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
  • Εξαρτώμενα μέλη 38%
  • Λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας:
  • Κ1 (ΑΜΕΑ)
  • Κ2 (Μονογονεϊκές)
  • Κ3 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)

Για να μπορέσει κάποιος να εξαργυρώσει το voucher, θα πρέπει να έχει ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να κάνει αντικατάσταση. Όχι, δηλαδή, να βάλει τώρα για πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα εξαρτηθεί εάν θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλα νοικοκυριά. Στη περίπτωση αυτή ενδέχεται να ληφθούν υπόψιν άλλα κριτήρια που ενδεχομένως να είναι και εισοδηματικά, στα πρότυπα περίπου του προγράμματος «Ανακαινίζω – Αλλάζω Συσκευή».

Πως θα υποβάλλονται οι αιτήσεις?

Οι ενδιαφερόμενοι μέσω gov.gr θα μπαίνουν στην πλατφόρμα των αιτήσεων και θα πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματα που απαιτούνται για να λάβουν το voucher. Στη συνέχεια, οι ενδιαφέρομενοι θα ενημερωθούν με ένα SMS για τη λήψη της επιταγής, θα καθοριστεί το ύψος της επιδότησης και θα μπορούν να την εξαργυρώσουν με την αγορά.

Κοινοποιηστε