επιδόματα

Επιδόματα έως τα Χριστούγεννα: Τα ποσά που θα λάβετε οι δικαιούχοι

Καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα αναμένεται να μπουν χρήματα στα ταμεία των πολιτών από επιδόματα τα οποία και θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.

Πότε θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης

Αρχικά ξεκινάμε με το επίδομα θέρμανσης που η πλατφόρμα του «myθέρμανση» θα ανοίξει εκτός απροόπτου την Δευτέρα στις 7 Νοεμβρίου.

Τι επιδοτείται

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
 • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
 • βιομάζα (πέλετ)
 • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης
 • Εδώ να σημειώσουμε πως έως 31/5/2022 θα πρέπει να κάνετε αγορά πετρελαίου διπλάσιας αξίας από αυτή που θα λάβετε με την επιδότηση

Εδώ να σημειώσουμε πως έως 31/5/2022 θα πρέπει να κάνετε αγορά πετρελαίου διπλάσιας αξίας από αυτή που θα λάβετε με την επιδότηση

Κριτήρια χορήγησης για το επιδόμα θέρμανσης (Διπλασιασμός)

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας, MyΘερμανση, της ΑΑΔΕ όπου και θα μπορείτε να κάνετε αίτηση για να λάβετε το επίδομα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2022 – 2023 που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένο και θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

επίδομα θέρμανσης

Πιο αναλυτικά, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές. Κερδισμένοι φαίνεται πως είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί έως και τα 1.600 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα δικαιούχοι είναι και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Επιταγή Ακρίβειας – Επίδομα 250 ευρώ

Η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ θα καταβληθεί γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

Δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 250 ευρώ είναι:

 •  εκατ. συνταξιούχοι, έναντι 634.000 τον Απρίλιο, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο.
 • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
 • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ.

Παράλληλα, θα δοθεί σε:

 • 225.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, διπλή δόση τον Δεκέμβριο και
 • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα δουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

Το συνολικό κόστος για τα παραπάνω ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2022.

Αναλυτικά:

1.Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών), το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΕΤΑΤ  θα καταβάλλουν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου τις συντάξεις.

2.Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι συντάξεις των  υπόλοιπων Ταμείων του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).

3. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΟΤΕ και Δημόσιο

Το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι τράπεζες, ο ΟΤΕ και το Δημόσιο θα καταβάλουν τις συντάξεις με βάση των ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων. Αναλυτικά:

Το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι τράπεζες, ο ΟΤΕ και το Δημόσιο θα πληρώσουν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 τις κύριες και οι επικουρικές συντάξεις  στους ασφαλισμένους των οποίων  ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι τράπεζες, ο ΟΤΕ και το Δημόσιο θα καταβάλουν τις  κύριες και τις  επικουρικές συντάξεις στους ασφαλισμένους των οποίων ο  ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
4. Ο ΟΠΕΚΑ αναμένεται καταβάλλει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

επιδόματα

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου αναμένεται να καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ μια σειρά από επιδόματα και παροχές στους δικαιούχους .Αναλυτικά:

Η πέμπτη διμηνιαία δόση του επιδόματος παιδιού .Αυτό αφορά όσους έχουν υποβάλει αίτηση και έχει εγκριθεί.

Το επίδομα γέννησης: Υπενθυμίζεται ότι επίδομα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ: Η  πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Ωστόσο για τα  δίδυμα δίνονται 4.000 ευρώ  κ.ο.κ

Το επίδομα στέγασης: Το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

α. Για τον δικαιούχο είναι  0 ευρώ το μήνα, ενώ για  κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα. Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

β. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

γ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

δ. Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

ε. Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. Δεν γίνονται δεκτά μισθωτήρια με ποσό μικρότερο των 10 ευρώ.

Επίσης την ίδια ημέρα θα  πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά και τα διατροφικά επιδόματα, η  Στεγαστική Συνδρομή, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφαλίστων υπερηλίκων και η  σύνταξη υπερηλίκων και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ).

*πηγή: alfavita.gr

Κοινοποιηστε