Αυξήσεις στις συντάξεις

Αυξήσεις στις συντάξεις: Ποια θα είναι τα ποσά;

Προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις βάσει προσωπικής διαφοράς. Βάσει πληροφοριών του Υπ. Εργασίας εκτιμάται υψηλότερο εισόδημα για το 87% των συνταξιούχων.

Αυξήσεις στις συντάξεις

Η δυνατότητα για αύξηση στις συντάξεων «ξεπαγώνει» έπειτα από 12 χρόνια. Όπως έχει ήδη ξεκαθαριστεί η αύξηση που θα δοθεί από 1η Ιανουαρίου θα είναι σημαντικά υψηλή.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναθεωρώντας την πρόβλεψη του πληθωρισμού στο 9%, άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση των συντάξεων θα είναι πάνω από 7%.

Οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν με βάση το άθροισμα που θα προκύψει από το 50% των ρυθμών ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. Ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ έχει ανέβει στο 5,3% και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό διαμορφώνεται πλέον στο 9%. Συνεπώς, διαμορφώνονται οι συνθήκες για τις αυξήσεις στις συντάξεις κοντά στο 7% με 7,5%.

Κλειδί για τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις θεωρείται το ύψος της προσωπικής διαφοράς. Aυτό σημαίνει ότι για κύριες συντάξεις :

αυξήσεις στις συντάξεις
  • Στα 500 ευρώ θα πρέπει η προσωπική διαφορά να μην είναι πάνω από 35 ευρώ, για να δει ο συνταξιούχος αύξηση της τάξης του 7%
  • Στα 600 ευρώ, η αύξηση 7% θα δοθεί μόνον εφόσον η προσωπική διαφορά είναι κάτω από 42 ευρώ
  • Στα 700 ευρώ, η προσωπική διαφορά θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 49 ευρώ
  • Στα 800 ευρώ, η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι πάνω από τα 56 ευρώ, προκειμένου ο συνταξιούχος να δει τη σύνταξή του αυξημένη.

Διαφορετικά οι αυξήσεις στις συντάξεις… χάνονται, ή για την ακρίβεια χρησιμοποιούνται για να αποκτήσει ο συνταξιούχος δικαίωμα για όποιες μελλοντικές αυξήσεις.

  • Για κύριες συντάξεις 900 ευρώ, η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 63 ευρώ (για αυξήσεις 7%)
  • Στα 1.000 ευρώ σύνταξη, για να δει κάποιος πραγματική αύξηση θα πρέπει να έχει προσωπική διαφορά κάτω από 70 ευρώ
  • Τέλος, για κύριες συντάξεις 1.200 ευρώ, η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 84 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Όσοι δεν δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κοινοποιηστε